Caravanverzekering

CARAVANVERZEKERING
Eén flinke hagelbui kan ervoor zorgen dat het dak van je caravan meer weg heeft van een vergiet dan van een echt dak. Logisch dus dat hagel voor veel caravanbezitters een belangrijke reden is om een speciale caravanverzekering af te sluiten.

KENMERKEN
Een caravanverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. De verzekering dekt schade aan de caravan, maar ook aan de bijbehorende voortent of luifel en de inboedel. De verzekering biedt dekking voor vrijwel alle schadeoorzaken. Je kunt daarbij denken aan brand, ontploffing, diefstal, inbraak en stormschade. Ook de kosten die nodig zijn om je caravan op te ruimen, te bewaken of te transporteren zijn gedekt.

VOOR WIE EN WAAROM?
Veel mensen denken dat de caravan onder de autoverzekering valt. Dat is alleen het geval als de caravan is aangekoppeld aan de auto en dan alleen voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Dat betekent dat alleen de schade die je aan anderen aanricht is verzekerd. Voor eventuele schade aan je eigen caravan draai je in dat geval zelf op. Als de caravan niet aan je auto is gekoppeld, geldt de WA-dekking van je aansprakelijkheidsverzekering. Ook dan is alleen schade die je anderen toebrengt gedekt. Veel mensen met een nieuwe caravan kiezen er daarom voor om hun caravan apart te verzekeren. Dat geldt natuurlijk ook als je liever niet je eigen schade betaalt. Overigens hanteren verzekeraars altijd een bepaalde periode waarin ze de nieuwwaarde van je caravan vergoeden. Daarna vindt de vergoeding tegen dagwaarde plaats. Meestal is dat na een periode van vaste afschrijving, maar het kan geen kwaad om dat apart na te vragen, zodat je weet waar je aan toe bent. De inboedel is wel tegen nieuwwaarde verzekerd.

LET OP!

  • Er bestaan veel verschillende termijnen waarbinnen verzekeraars de nieuwwaarde vergoeden (soms zelfs tot tien jaar).
  • Bij cascoschade geldt vaak een eigen risico.
    Diefstal van de caravan is alleen gedekt als aan speciale preventie-eisen is voldaan. Denk aan een disselslot en/of gedemonteerde wielen.
  • Soms biedt de verzekering een aanvullende dekking voor de huur van een vervangende caravan als je je eigen caravan (even) niet kunt gebruiken, bijvoorbeeld na een stormschade.
  • Bagage is meestal van de dekking uitgesloten.
Petra van Oyen