Fietsverzekeringen

Het zal je maar gebeuren. Je komt buiten, wilt je fiets pakken en weg is ‘ie. Het overkomt per jaar zo’n 700.000 fietsers in ons land. Gelukkig kun je je fiets verzekeren tegen diefstal, zodat je niet helemaal met lege handen achterblijft.

KENMERKEN
Een fietsverzekering dekt in ieder geval diefstal, maar vaak kun je schade en ongevallen ook verzekeren. Het is meestal een aflopende verzekering voor bijvoorbeeld drie of vijf jaar. Dat betekent dat je verzekeraar bij diefstal van je fiets binnen een (half)jaar de nieuwwaarde uitkeert en daarna een afschrijvingspercentage hanteert, bijvoorbeeld twee procent per maand. Er zijn echter ook verzekeraars die drie of vijf jaar lang de nieuwwaarde hanteren. Veel verzekeraars bieden werelddekking.

VOOR WIE EN WAAROM?
Een fietsverzekering is er voor iedereen. Of je nu een stadsfiets, mountainbike, racefiets, nieuwe fiets, tweedehands fiets of elektrische fiets wilt verzekeren, de keuze is aan jou. Kijk wel altijd goed of het voor jou nuttig is om een verzekering af te sluiten of dat je het risico net zo makkelijk zelf kunt dragen.

LET OP!

  • Als je met je fiets schade aan anderen toebrengt, is de aansprakelijkheid gedekt op de AVP (Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren).
  • Zet je fiets thuis altijd in de schuur of garage. Van de 700.000 fietsen die jaarlijks worden gestolen, wordt een behoorlijk percentage uit woonwijken weggehaald.
  • Probeer, als het even kan, je fiets veilig te ‘parkeren’: liever bij een bewaakte dan een onbewaakte stalling. Zet je fiets het liefst met een beugel vast aan een paal of een hek.
  • Ken je fiets en bewaar de unieke kenmerken (framenummer, merk, chipnummer) op een veilige plek.
  • Laat je postcode met huisnummer in het frame graveren. Als je fiets wordt gevonden, kan de politie jou als eigenaar makkelijker achterhalen.
  • Als je een tweedehands fiets wilt kopen, kun je eerst in het landelijke fietsdiefstalregister controleren of deze als gestolen staat geregistreerd.