Inboedelverzekering

INBOEDELVERZEKERING
Met een inboedelverzekering ben je verzekerd voor schade aan de spullen in je huis. Bijvoorbeeld voor schade door lekkage.

KENMERKEN
Een inboedelverzekering dekt de schade aan spullen door bijvoorbeeld brand, storm, diefstal, lekkage, neerslag, bliksem, vorst of een explosie. Schade die je met opzet hebt veroorzaakt wordt niet vergoed. Naast de schade aan de spullen zijn ook andere kosten gedekt, bijvoorbeeld de kosten voor het opruimen of het opsporen van de oorzaak van een lekkage. Je bent niet verzekerd bij schade door ‘catastrofes’, bijvoorbeeld een overstroming.

VOOR WIE EN WAAROM?
De inboedelverzekering is er voor iedereen, maar de premie en de voorwaarden kunnen flink verschillen. Dat heeft onder meer te maken met de stad waarin je woont en de maatregelen die je neemt. Zorg je voor een goed slot op de deur, dan kun je premiekorting krijgen. Maar woon je op kamers, dan is de premie mogelijk hoger. Dan heb je namelijk een grotere kans op diefstal.

LET OP!
De belangrijkste verschillen tussen dekkingen zitten in kostbare spullen zoals juwelen, schilderijen en elektronica. Alle verzekeraars vergoeden deze zaken tot een maximum bedrag. Dat verschilt per geval.De meeste verzekeraars hebben regionale tarieven. De grote steden zijn het duurst.

Als je voorzorgsmaatregelen neemt kun je vaak korting krijgen. Denk aan een rookmelder of het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Sommige verzekeraars bieden zelfs een veiligheidscheck aan.
Zorg ervoor dat het bedrag waarvoor je je spullen verzekert even hoog is als de waarde van die spullen als je ze nieuw zou moeten kopen. Wat die ‘nieuwwaarde’ is kun je berekenen met een inboedelwaardemeter. Die kun je van veel verzekeraars krijgen. Als je de inboedelwaardemeter gebruikt, krijg je vaak een garantie tegen onderverzekering.

Sommige risico’s zijn moeilijk te verzekeren, bijvoorbeeld iemand die in korte tijd veel schade heeft gehad. Hiervoor kun je terecht bij verzekeraar De Vereende.

Petra van Oyen