Motorverzekeringen

Iedere motorrijder in Nederland is verplicht een motorverzekering af te sluiten. Het gaat dan om de wettelijke aansprakelijkheid. Of je ook het casco wilt dekken, beperkt of volledig, mag je helemaal zelf weten.

KENMERKEN
Motoren zijn er in vele soorten en maten. Het scheelt voor de verzekering nogal of je een splinternieuwe koopt of op een klassieker rijdt. Grofweg kun je, naast allerlei aanvullende dekkingen, kiezen uit drie opties:

Wettelijke Aansprakelijkheid (WA), zodat de schade die je met je motor veroorzaakt aan anderen wordt vergoed tot een maximum van 1.120.000 euro voor materiële schade en 5.600.000 euro voor letselschade per gebeurtenis;
WA Beperkt Casco. In dat geval is naast de wettelijke aansprakelijkheid ook de schade aan je eigen motor (beperkt) verzekerd. Je kunt denken aan brand, diefstal, maar ook aan schade na een aanrijding met dieren;
WA Volledig Casco. Deze allriskverzekering dekt vrijwel alle schade aan je eigen motor, ook die jijzelf hebt veroorzaakt.

VOOR WIE EN WAAROM?
Een motorverzekering is er in alle soorten en maten. Naast de dekking die je kiest kan ook je leeftijd een belangrijke rol spelen bij de premiehoogte. Sommige verzekeraars hanteren namelijk een premiekorting voor motorrijders van veertig jaar en ouder. Daarnaast geldt er net als bij de autoverzekering een no-claimkorting voor schadevrije jaren.

LET OP

  • Op de premie die je moet betalen, zijn diverse kortingen mogelijk, bijvoorbeeld omdat je een beperkt aantal kilometers per jaar rijdt of omdat je van half december tot 1 maart geen motor rijdt.
  • Ook kan het zijn dat je recht hebt op premiekorting omdat je een erkende rijvaardigheidstraining hebt gevolgd. Informeer daarom altijd goed bij je verzekeraar of adviseur naar de dekkingsmogelijkheden.
  • Er zijn ook schadeoorzaken die de verzekeraar niet dekt, bijvoorbeeld als je meedoet aan een snelheidswedstrijd. Of als je toch rijdt, terwijl je alcohol, medicijnen of drugs hebt gebruikt.
  • Lees bij twijfel eerst de polisvoorwaarden door voordat je de weg opgaat!
Petra van Oyen