De wereld achter onze pakjes economie

Er gaat een wereld schuil achter de pakjes economie

In 2020 zijn 20% meer pakjes verstuurd en bezorgd dan het jaar ervoor. Het laatste kwartaal gaf zelfs een stijging van 30% te zien. Deze trend doet zich niet alleen voor bij het bezorgen van pakjes. Ook het aandeel thuisbezorgen van eten is toegenomen. De afhaal chinees moet het afleggen tegen thuisbezorgd. Albert Hein bezorgt voor lage bedragen tot in de keuken. En bedrijven als Hello Fresh schieten als paddenstoelen uit de grond.

Al deze transportbewegingen gaan niet vanzelf. Er zit een complex netwerk van vernuftig samenwerkende partijen achter. Van slimme web-technologie, tot geroboticeerde order picking in grote warehouses , tot fijnmazige bezorging via distributie centra en afhaalpunten.  Die fijnmazigheid neemt toe.

Er zijn ook steeds meer nieuwe vervoersmiddelen van de pedelec tot drone, we gaan ze allemaal in het straatbeeld tegenkomen.

De transportsector is aan het juiste adres bij Alblasserwaardsche

Al deze ontwikkelingen zorgen voor een florerende transport sector. Tegelijkertijd speelt er ontzettend veel. Krijgen we voldoende medewerkers? Hoe gaan we om met mogelijke milieuschade? Wat kan er onderweg allemaal gebeuren met de lading? Er is tijdsdruk ontstaan, dat zorgt voor verhoogde kans op ongelukken.

Maar nog dieper in de keten: Wat als het warehouse afbrandt. Nóg verder terug in de keten. Wat als de artikelen niet geleverd worden door een probleem aan de grens of een olietanker die vastloopt in het Suez kanaal.

Het lijkt zo vanzelfsprekend om van deur tot deur levering te krijgen binnen 24 uur, maar er moet ontzettend veel gebeuren.

We vinden het vanzelfsprekend

Al die diensten die geleverd worden door de transportsector worden vanzelfsprekend geacht. Toch kan er onderweg veel gebeuren. De vraag is dan: wie gaat dat betalen? Is er afgevallen lading? Is er sprake van bederf? Is de vervoerder aansprakelijk of de expediteur. Zijn de juiste transportvoorwaarden gehanteerd? Mondeling bevestigde retourvrachten? Langdurige betalingstermijnen bij wanbetalers?

Petra van Oyen